Potpisan protokol o saradnji Opštine Pale i firme Majnex na realizaciji projekta “Jahorina Express”

Potpisivanje protokola izgradnja Jahorina Express

Danas je u prostorijama Opštine Pale potpisan protokol o zajedničkoj saradnji Opštine Pale i firme Majnex d.o.o. na realizaciji projekta izgradnje gondole “Jahorina Express”.

Projekat izgradnje gondole “Jahorina Express” je od strateškog i istorijskog značaja za Opštinu Pale jer treba da poveže grad Pale i Olimpijsku planinu Jahorinu.

Ovaj projekat treba da ojača turizam kao rekreaciju, ali i privrednu granu u Opštini Pale. U promociju projekta treba da se uključe, pored Turističke organizacije Istočno Sarajevo i svi drugi, relevantni subjekti.

“Izgradnjom gondole Pale bi trebale da dobiju više koristi od turizma na Jahorini kroz popunjavanje smještajnih kapaciteta u Palama, otvaranje i izgradnju novih, ali i dalji razvoj turističkih proizvoda i usluga. Istorijska dimenzija projekta je u tome što je ovo prvi projekat jedne institucije kao što je Opština Pale i firme Majnex, gdje ćemo pokušati zajedno da apliciramo prema fondovima kako bi obezbijedili sredstva za izgradnju gondole”, izjavio je načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

“Ako dobijemo određena grant sredstva, a imamo već sastanke sa nekim konsultantima, naknadnim ugovorom biće definisan odnos opštine Pale i firme “Majneks” i učešće opštine u tom projektu”, istakao je Kovačević.

Firma Majnex d.o.o. je do sada uradila najveći dio posla na izgradnji gondole kao što su prilazni putevi, parking, objekti na polaznoj stranici, probijanje trase do međustanice, tunel, radovi na izlaznoj stanici, vještačko jezero, odvodi, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pripremanje dokumentacije.

“Ovaj projekat je veliki i na njemu će raditi generacije, jer gondola je centralni dio, a planirani su i ljetni sadržaji na Jahorini, Ravnoj Planini i povezivanje sa Palama”, rekao je Golijanin i dodao da je vrijednost ovog projekta više od 15 miliona evra.

Gondola Jahorina Express će se sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha. Polazna stanica udaljena je 700 metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale – Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal, a on se, ako bude pravilno iskorišten, može pretvoriti u nordijski ski-centar.

Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad hotela “Bord” na Jahorini, što znatno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara. Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa.

Ukupan kapacitet parking-prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.