Gondola će povezivati Pale sa Ravnom planinom

Prva faza radova košta 10 miliona maraka. Radovi će biti završeni do 15. novembra 2016. godine. Polaziće ispred restorana “Gondola”, a izlazna stanica je na vrhu Ravne planine, pored vještačkog jezera.

U Jahorinskom potoku uveliko se radi na prvoj fazi izgradnje kabinske gondole “Jahorina Express“ koja će povezivati Pale i olimpijsku planinu Jahorinu. Iako je krajni cilj da ova žičara vodi do Jahorine, kako posjetioci ne bi morali automobilima ići na planinu, za početak dok se ne nađu investitori, ona će ići samo do vrha Ravne planine.

Do vrha Ravne planine

“Gondola, koju radi italijanska firma “Leitner”, sastojaće se od 20 kabina, a biće duga 1.350 metara, dok će kapacitet biti 1.800 putnika na sat. Radovi će biti završeni do 15. novembra ove godine. Polaziće ispred restorana ’Gondola’, a izlazna stanica je na vrhu Ravne planine, pored vještačkog jezera. U planu je da u narednom periodu gondola ide do Jahorine. Taj dio ne zavisi od nas, nego od pronalaska investitora jer je ovo skup projekat. Samo ova faza do Ravne planine košta 10 miliona maraka”, kazao je Nikola Čvoro, koordinator za komunikacije firme “Majnex” koja je projektant i investitor.

Cijena još, kako kaže, nije određena, ali će biti pristupačna svim posjetiocima.

Čvoro je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u regiji, imajući u vidu da će ovo biti prva kabinska gondola u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini i nešto čime se može pohvaliti mali broj skijališta.

FIS SKI trke

Ski-centar Ravna planina udaljen je tri kilometra od Pala, 15 kilometara od Jahorine i 20 kilometara od Sarajeva. Prva faza izgradnje gondole predstavlja nastavak projekta započetog prije četiri godine, kada je Majnex d.o.o. Pale počeo izgradnju skijališta sa vještačkim osnježavanjem.

“Već u ovoj fazi skijalište je postavilo sebe na mapu Svjetske skijaške federacije, tako da ćemo u decembru od 12. do 15. imati četiri FIS SKI trke na kojima će skijaši imati priliku ispuniti i olimpijsku normu za sljedeće Zimske olimpijske igre. U ovom trenutku znamo da ćemo imati takmičare iz sedamnaest zemalja, a taj broj konstantno raste. Također, u saradnji sa FIS-om, organizovaćemo i proslaviti Svjetski dan skijališta”, pojašnjava Čvoro.

Posjetioci i mještani zadovoljni projektima

Duško Knežević: Lijepo je zamišljen cijeli projekat. Bio sam u centru Rusije gdje je isti ambijent kao ovaj. Naselje u podnožju planine i gondole koje idu do vrha zaista su prelijep prizor.

Slavo Tešanović: Drago mi je što ćemo dobiti žičaru. Mislim da ćemo je koristiti više mi nego turisti. Mada kada jednom otkriju ove ljepote, opet će se svi vratiti. Treba podržati ovakve pozitivne projekte.

(Pressrs.ba)

Save

Save

Save

Svečano otvoren novi gradski trg u Palama

U Palama je sinoć u prisustvu velikog broja zvanica i građana, svečeno otvoren Studentski trg u čiju gradnju je opština Pale uložila 500.000 KM, a građevisnke radove realizovala firma Majnex d.o.o.

Studentski trg je jedan od najvećih u BiH i zauzima prostor od 8.000 metara kvadratnih, a na njega se nadovezuje šetalište dugo 700 metara.

Potpisivanje protokola izgradnja Jahorina Express

Potpisan protokol o saradnji Opštine Pale i firme Majnex na realizaciji projekta “Jahorina Express”

Danas je u prostorijama Opštine Pale potpisan protokol o zajedničkoj saradnji Opštine Pale i firme Majnex d.o.o. na realizaciji projekta izgradnje gondole “Jahorina Express”.

Projekat izgradnje gondole “Jahorina Express” je od strateškog i istorijskog značaja za Opštinu Pale jer treba da poveže grad Pale i Olimpijsku planinu Jahorinu. Continue reading “Potpisan protokol o saradnji Opštine Pale i firme Majnex na realizaciji projekta “Jahorina Express””

Ski centar Ravna planina

Otvorili smo Ski centar “Gornje Pale – Ravna planina”

Danas je naša firma na lokalitetu početne stanice gondole “Jahorina Ekspres” svečano otvorila novo skijalište “Gornje Pale – Ravna planina”.

Stazu, koja ispunjava sve standarde za održavanje vrhunskih takmičenja, simbolično su otvorili reprezentativci BiH u alpskom skijanju Marko Šljivić, Žana Novaković i Marko Rudić. Continue reading “Otvorili smo Ski centar “Gornje Pale – Ravna planina””

Otvaranje ski centra Ravna Planina

Otvaranje ski centra “Gornje Pale – Ravna Planina”

U nedjelju 4. januara 2015. godine počinje sa radom skijalište “Gornje Pale – Ravna Planina”. Projekat koji je realizovan u sklopu izgradnje gondole “Jahorina Express” na relaciji Pale – Jahorina je spreman da ugosti prve skijaše.

Program počinje u 11.00 časova, a za sve posjetioce će biti obezbjeđeno besplatno skijanje. Stazu, koja ispunjava sve standarde za održavanje takmičenja, zvanično će otvoriti reprezentativci BiH u alpskom skijanju Marko Šljivić, Žana Novaković i Marko Rudić. Continue reading “Otvaranje ski centra “Gornje Pale – Ravna Planina””

Valentin Incko posjeta skijalište

Valentin Incko posjetio skijalište u Gornjim Palama

Skijalište u Gornjim Palama, firme Majnex d.o.o. je u potpunosti spremno i čekaju se samo snježne padavine. Firma Majnex d.o.o. je danas priredila prijem za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, kao i za predstavnike lokalne vlasti, grada Istočno Sarajevo, nevladinih organizacija i medija.

Na trasi gondole “Jahorina Express” sve je spremno za skijašku sezonu i u toku su radovi na FIS homologaciji staze, čime bi će ova staza biti spremna za održavanje zvaničnih FIS takmičenja. Svečano otvaranje će biti priređeno kada se za to stvore uslovi, a pored brojnih sadržaja na velikom platou u Jahorinskom potoku biće održana i FIS trka. Continue reading “Valentin Incko posjetio skijalište u Gornjim Palama”