Valentin Incko posjetio skijalište u Gornjim Palama

Valentin Incko posjeta skijalište

Skijalište u Gornjim Palama, firme Majnex d.o.o. je u potpunosti spremno i čekaju se samo snježne padavine. Firma Majnex d.o.o. je danas priredila prijem za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, kao i za predstavnike lokalne vlasti, grada Istočno Sarajevo, nevladinih organizacija i medija.

Na trasi gondole “Jahorina Express” sve je spremno za skijašku sezonu i u toku su radovi na FIS homologaciji staze, čime bi će ova staza biti spremna za održavanje zvaničnih FIS takmičenja. Svečano otvaranje će biti priređeno kada se za to stvore uslovi, a pored brojnih sadržaja na velikom platou u Jahorinskom potoku biće održana i FIS trka.

Svi prateći objekti na stazi su izgrađeni i spremno čekaju početak sezone skijanja. Na ulazu u Pale su postavljene turističke oznake, kako bi turistima koji prvi put dolaze bilo olakšano navođenje.

Novo skijalište od centra Pala udaljeno je oko 2.5 km, a 600 metara od magistralnog puta Sarajevo, Pale – Stambulčić – Prača, raspolaže parking prostorom za oko 500 automobila i 35 autobusa i nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara. Ski lift je kapaciteta 800 skijaša na sat.

Skijaška staza je duga 1200 metara, sa visinskom razlikom od 290 metara i ispunjava uslove za održavanje najzahtijevnijih skijaških trka i ima sve karakteristike staza za Svjetski kup.

Ugostiteljski objekat posjeduje restoran, skijašnicu, ski rental i servis i nalazi se u podnožju skijališta.